Wei...lama tak update..... bizi bangat...
So hari ni kembali ngan projek-projek terbaru..........
Kuih ketayap versi modified inti.. inti asalnya a bit pucat ...so dimodified oleh kak arfah jadilah pekat sikit.....bila tanya kat tokey dia (kak arfah & mak nana..) katanyaa...resipinya...belasah aje..
So layan resipi dulu ...
Untuk Batter
Tepung ... kira banyak mana nak buat...
Air Daun Pandan - agak agak daun pandan ....kira boleh blend
Air - agak jangan pekat sangat, jangan cair sangat
Sedikit garam - janganlah banyak ngat bertambah plak darah tinggi tu (yelah faham-fahamlah ye bila dah 40 ++++)
Telur...... 1 biji cukup la kot..
Cara :
Masuk tepung + garam dalam bekas+telur
Masuk air pandan + air biasa sedikit demi sedikit
Kalau berketul tapis.. kalu tak layan...
Biarlah dalam lebih kurang setegah jam..
lenggang dalam kuali
ni gambar....
Inti..
kelapa parut
kelapa parut
Gula Melaka
Gula Pasir
Air
Gula Pasir
Air
Masak air + gula + gula melaka - kat umah ni belasah dalam rice cooker aje..
Pastu campur kepala parut - kacau selalu hingga agak pekat..
Pastu campur kepala parut - kacau selalu hingga agak pekat..
Boleh jugak buat inti roti.... lenkali buat projek roti plak..tungguuuuuuu..
Jom layan gambar ...ade yang malu tu..nampak tangan je...ada tak malu.....suka sangat
sampai senyumnya meleretttttttt..mboh lah ambik gambar kawe...
nampak sedap jer.....
ReplyDelete